čtvrtek 2. července 2015

Konverze měn a zkušenosti s Valutomatem

S postupně nabývanými zkušenostmi v investování se snažím celý proces zkvalitnit a zefektivnit – a nejde jen o samotný výběr akcií (popř. jiných investičních příležitostí) a jejich hodnocení. Ale i činnosti, které bych nazval servisními. A jednou z nich je i konverze měn.

Jelikož mám investice v eurech i dolarech (kdysi i v polských zlotých), potřebuji si někde tyto měny konvertovat z českých korun – z investic rozhodně nemám dostatečné příjmy, aby s měnovou konverzí nebylo třeba pracovat a nové investice se zaplatily třeba z dividend. Úplně původně jsem využíval konverzi měn přímo v mém obchodním účtu u Fio. Cenově to nevycházelo špatně, nicméně spread (rozdíl mezi prodejní/nákupní cenou) pořád dělal něco ke koruně.

Na začátku letošního roku jsem se rozhodl posunout vše dál, založil si u Fio bezplatně vedené účty v dolarech a eurech a podepsal smlouvu pro měnové konverze u společnosti Akcenta. Sice to znamenalo, že si na konverzi měn musím pár hodin až den počkat, nicméně úspory na spreadu byly značné (50-70 haléřů na dolar/euro).

Ovšem pro takovou společnost samozřejmě nejsem při mých objemech úplně nejzásadnějším zákazníkem, takže když mi vypršel úvodní ceník, musel bych za každou konverzi platit i poplatky. I s jejich zahrnutím by se směna bohatě vyplatila, nicméně už by bylo potřeba operovat s většími objemy. Což pro mě není vždycky ideální.

Proto jsem se rozhodl zkusit start-upový Valutomat a musím říct, že mě hned zpočátku zaujal. Předně, rozdíl od středu kurzu vypisovaného bankami je spíše minimální (úspory i proti Akcentě). Zadruhé, konverze proběhne prakticky okamžitě (mají účty u Fio). A zatřetí je to prozatím bez poplatku, takže klidně můžu měnit po jednotkách eur a ne tisících – tedy to berte jako příklad.

I když s politikou nulových poplatků nelze počítat napořád, i s nějakou rozumnou marží mi Valutomat pořád vychází velmi zajímavě a přestože jsem k němu přistupoval opatrně, výsledek mě zatím velmi příjemně překvapil. Uvidíme, jaký bude další vývoj okolo něj, ale prozatím mi to přijde jako jeden z mála start-upů, které opravdu dávající smysl a přináší nějakou přidanou hodnotu.

P.S. Odkazy z článku jsou affiliate linky, nicméně to nemá nic společného s tím, že služby Valutomatu doporučuji – minimálně všem investorům.

P.P.S. Pro ty, kteří by chtěli vynechat můj prostřední krok, tak upozorňuji, že pořád je potřeba mít běžné účty v měnách z kterých a do kterých směňujete. Což ale třeba u Fio není žádná obtíž.

P.P.P.S. Další podnikatelský report až v závěru měsíce.

Žádné komentáře:

Okomentovat